STARTSIDAN / NYHETER
 

Utsättning av fisk i Skäftestjärn

I strålande höstväder var det igen dags för en arbetshelg (11-12 september) i Skäftestjärn. Denna gången var det utsättning av fisk, reparationsarbete på några bryggor, och fylla på vedförrådet inför kommande vinter. Se också filmen från helgen nederst på sidan.

Tre påsar med totalt 1000 fiskar av en-somrig modell var inköpt från Kusträsk fiskodling som tillhör Hushållningssällskapet. Totalt 600 öringar och 400 rödingar. Sedan 2015 har klubben satt ut 2-åriga fiskar 3 gånger/år i klubbvattnet.

Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten driver två fiskodlingar. Fiskodlingen i Kusträsk där vi köper fisken från, startades redan 1924. När anläggningen i Kusträsk byggdes om 1945 blev den Skandinaviens största kläckningsanstalt med plats för 3 miljoner lax- och laxöringsrom och 25 miljoner sikrom. Åldern på fisken bestämmer köparen själv utifrån egna förutsättningar. Fiskodlingen har allt från en-somrig fisk till treårig fisk.

Följande fiskarter och fiskstammar finns till försäljning i storlekarna nykläckt yngel till 3-åriga fiskar:

  • Öring: Bågedeöring, Kallsjööring, Bonäshamnöring, Jormöring, Granboöring, Bergnäsöring, Parkiöring, Arjeplogöring, Arevattnetöring, Gullspångsöring, Konnevesiöring, Väneåöring och Kaltisöring
  • Röding: Hornavanröding, Håckrenröding och Torrönröding
  • Lax: Gullspångslax
  • Harr: Vilhelminaharr och Harrijaureharr

Till vårt klubbvatten har vi valgt Hornavanröding och Vänneåöring. Hornavanröding är en populär art eftersom den växer fort. I ett samtal med Mattias Olsson från Kusträsk & Holsvattnet Fiskodling blir storleken av 2 åring Hornavanröding upp till 8 hekto och 3 åring upptill 1,5 kg. Vidare berättar Mattias när det gäller öringar har dom valgt Vänneåöring som är en ganska ny art för fiskeodlingen. Vänneåöring är en snabbväxande art som växer dubbelt så snabbt upp till 2 år  jamfört med andra arter. Tidigare levererade fiskodlingen Kaltisöring som är en art som kommer från Finland.

Veden hade tagit slut och ny kapades och fylldes upp inför kommande vinter. Med 9 medlemmar på plats gick det snabbt och effektivt med kapning och stapling av veden.

Det blev också tid till goda historier, mycket skratt och god mat och dryck runt lägerelden i det fina höstvädret.

Patrik ställde upp som kock och serverade god mat på Muurikkan. Stekt renskav med tillbehör. Till förrätt smörgås med kallrökt och gravat lax från Junköfiskarna.

Riktig god lokalproducerat mat!

Magnus och Urban i arbete med att kapa material till trappan ut till bryggan.

Lillbryggan bredvid grillplatsen fick en ny trappa ut till bryggan medan Niclas var ute med båten för att kolla djup och fisk med ekolodet. Vi såg mycket fisk och djupet runt sjön är i genomsnitt ca 3-4 meter. Några djuphål på upp till 8 meter finns.

Det här skriver Niclas några dagar sen: 

Jag och Kent har varit i sjön nu i eftermiddag och konstaterade att vår sjö har definitivt plats med mer fisk. Dessa 1000st vi fyllde på med hoppas vi kommer att fylla ut de tomma ytor vi såg på ekolodet.

Men vi såg fisk allt från smått till stort och att de umgicks i stim från grupper på 15 till 70 fiskar allt från 1m till 4m djup. Så det känns hoppfullt med dessa 1000st i tillskott.

Jag tror att vi får ta tag i problemet med sjögräset till nästa år så dessa små har en möjlighet att söka skydd i. 

Sen är jag för dåligt påläst vad växtligheten gör vintertid med syret i sjön förutom att skydda de små, men till sommaren är de större å då ska vi göra något åt problemet. Nu kan vi bara hoppas att de växer på sig. 

//Niclas

Här är filmen från arbetshelgen i Skäftestjärn

Kommentarer: 0

Publicerat 12 Sep 2020

Powered by CuteNews

 

   
Annonsörer:

 

 

 

Lillöringen Fiskeklubb
Fiskeklubben grundades 2007. Föreningen lyfter stolt fiskehatten för alla de människor som lagt ner tid, arbete och engagemang för fiskeklubben och vårt klubbvatten. Utan dessa eldsjälar hade det förmodligen sett mycket annorlunda ut idag. Vårt klubbvatten är Skäftestjärn, 34 km utanför Luleå, på vägen mellan Selets bruk och Klöverträsk.

Lillöringen Fiskeklubb
God fiskelycka önskar Styrelsen